Vuurwerkshow vergt nodige voorbereiding

JOURE – Waar de ballonnen zaterdagavond aan de grond bleven en ook het nachtfakkelen niet doorging, vond de traditionele vuurwerkshow wel doorgang.
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum werd in een kwartier tijd 356 kilo vuurwerk afgestoken. Sinds 2000 wordt het vuurwerk verzorgd door Magic Vuurwerk Evenementen uit Langezwaag.

In de overkapping naast het briefinglokaal zijn vier man van het vuurwerkbedrijf zaterdag om zeven uur ’s avonds bezig met het uitstallen van het vuurwerk. "Dit jaar gaat er vanwege het jubileum aanzienlijk meer vuurwerk dan in voorgaande jaren de lucht in. Deze keer hebben we er vanwege het jubileum ook een vuurwerktekstbord bij," vertelt Reinier de Graaf van Magic Vuurwerk Evenementen.
Al de hele zaterdag is het bedrijf druk doende met de voorbereidingen voor de show van zaterdagavond. "We zijn zaterdagochtend begonnen met het maken van het vuurwerktekstbord, een nauwkeurig klusje." De miezerige regen die in de vroege avond gestaag op de Nutsbaan neerdaalt noopt het vuurwerkteam om de voorbereidingen grotendeels onder de overkapping te doen. "Normaal gesproken zetten we nu al een deel op het veld klaar, vanwege de miezerige regen slepen we nu alles vlak van te voren het veld op."

Zolang er geen wolkbreuk als in 2008 plaatsvindt kan het vuurwerk gewoon doorgang vinden. "Het vuurwerk komt beter tot zijn recht wanneer het droog blijft. Er is voor het publiek niet zoveel aan om in de druilerige regen naar het vuurwerk te kijken."

De miezerregen is ook de reden dat het vuurwerk deze zaterdag handmatig werd aangestoken. "We hebben de mogelijkheden om het vuurwerk computergestuurd af te steken maar bij slecht weer wil er nog wel eens een storing optreden waardoor bepaalde potten niet afgaan." De medewerkers staken zaterdag om en om een pot aan. De Graaf: "Wij weten van iedere pot precies hoe lang deze duurt. Zo weten we precies van elkaar wanneer we de volgende aan kunnen steken. De brandduur varieert van vijftien seconden tot één minuut."

Magic Vuurwerk begon al in januari met de voorbereiding van de vuurwerkshow. Zo werd bekeken of het vuurwerk ook vanaf de naastgelegen sportvelden van SC Joure afgestoken kon worden. "Dat bleek vooral vergunningstechnisch echter teveel voeten in de aarde te hebben."

Al in januari werd de vergunning voor de vuurwerkshow aangevraagd. Vervolgens zocht het vuurwerkbedrijf zelf het vuurwerk bij elkaar. "Aan de hand van filmpjes hebben we het vuurwerk bijeen gezocht, we hadden als opdracht meegekregen om van alles wat meer dan in andere jaren af te steken."
De show die afhankelijk van de afsteeksnelheid een kwartier duurt kent een bepaalde opbouw. "We beginnen met Bengaals grondvuurwerk en werken dan met vuurpijlen langzamerhand omhoog. Zodoende ontstaat er een echte show," legt De Graaf uit.
Tijdens de show mag er uit veiligheidsoverwegingen geen publiek langs de baan staan. Het juryhok van de harddraverij- en renvereniging, waar de redactie van Skarsterlannieuws.nl tijdens de feesten zetelt, mag tijdens de show ook niet benut worden. De meest linker tribune (vanaf de ingang gezien) wordt ook leeggemaakt. Zaterdag had de organisatie daar weinig werk aan omdat een groot deel van het publiek al huiswaarts was gekeerd.

De mensen op de andere tribunes en in de VIP tent mogen tijdens de show wel blijven zitten. "Bij de ontruimde gebieden bestaat er een kleine kans dat er iets naar beneden op de mensen valt. Dat moet je niet willen. Als je dergelijke calamiteiten kunt voorkomen dan moet je dat nooit nalaten," stelt De Graaf.


Medewerker van Magic Vuurwerk legt laatste hand aan vuurwerktekstbord



http://www.skarsterlannieuws.nl/inde...nieuws&id=5696